
رادیو فرانسه
هیلاری کلینتون احکام اعدام علیۀ زندانیان سیاسی را محکو م کرد
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجۀ آمریکا امشب احکام اعدام صادرشده در مورد 5 تن از دستگیر شدگان در پی تظاهرات خرداد ماه ایران را محکوم کرد.
وی این تصمیم را "بسیارتاسف آور" خواند و گفت باعث تاسف است که چنین احکامی علیۀ افرادی صادر شود که تنها به منظور بیان مخالفتشان با دولت درتظاهرات خیاباتی شرکت کرده بودند.
5 تن ازدستگیر شدگان ناآرامی های پس از انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه گذشته به اعدام و 81 نفر دیگربه حبس های دراز مدت محکوم شده اند.
در طی تظاهرات خیابانی چندین هزار نفردر ایران دستگیر شده بودند. با این همه دیروز داد گستری تهران بدون ذکر نام محکومین اعلام کرد که به استناد قانون آئین دادرسی کیفری، نام آنها فاش نمی شود. ولی بر اساس اخبار منتشره توسط برخی سایتها، اسامی حامد روحانی نژاد، محمد رضا زمانی، ناصر عبدالحسینی، آرش رحمانی پور و رضاخادمی در میان آنها دیده شده است. ولی گفته شده است که برخی از این افراد از اسفند ماه گذشته دربازداشت به سر می برند.
دویچه وله صدای آلمان
بازداشت تعدادی دانشجو در تهران و شهرستانها
بنابر گزارشهای منتشر شده در وبسایتهای خبری دانشجویی، چندین دانشجو در شبانهروز گذشته در تهران و برخی شهرستانها بازداشت شدهاند. در روز پنجشنبه تنها در تهران ۶ عضو تشکل "دانشجویان و دانشآموختگان لیبرال دانشگاههای ایران"، یک عضو دفتر تحکیم وحدت و پنج دانشجوی کرد بازداشت شدند.
وبسایت دانشجویی "بامداد خبر" گزارش داده، نیروهای امنیتی عصر روز پنجشنبه (۲۸ آبان/۱۹ نوامبر)، به منزل احسان دولتشاه، عضو تشکل "دانشجویان و دانشآموختگان لیبرال دانشگاههای ایران"، هجوم برده و دستکم هفت عضو این گروه را بازداشت کردند. به نوشتهی "بامداد خبر"، این بازداشت گروهی، از قبل برنامهریزی شده بود.
بنابراین گزارش، مهرداد بزرگ، سورنا هاشمی، علیرضا موسوی، فرزان رئوفی، احسان دولتشاه، سینا شکوهی و البرز زاهدی، شش نفری هستند که بعد ازظهر پنجشنبه بازداشت شدهاند و گفته میشود احتمال بازداشت اعضای دیگر گروه "دانشجویان و دانشآموختگان لیبرال" نیز وجود دارد.
وبسایت "بامداد خبر" همچنین گزارش داده شامگاه پنجشنبه ماموران امنیتی، به همراه مهرداد بزرگ و سورنا هاشمی، به منزل این دو مراجعه کرده و اقدام به تفتیش منزل و لوازم شخصی آنها کردهاند.
بازداشت مجدد عباس حکیمزاده
عباس حکیمزاده، دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت و عضو سابق انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر نیز صبح پنجشنبه ۲۸ آبان بازداشت شد. به گزارش "خبرنامه امیرکبیر" ماموران وزارت اطلاعات ساعت ۷ صبح روز پنجشنبه با مراجعه به منزل حکیمزاده وی را بازداشت کرده و وسایل شخصی وی از جمله کامپیوتر وی را نیز با خود بردند.
عباس حکیمزاده به همراه ۷ دانشجوی دیگر پلی تکنیک در بهمن و اسفندماه سال گذشته بازداشت و به مدت ۴ و نیم ماه در زندان بودند. به نوشتهی "خبرنامه امیرکبیر" حکیمزاده از ۱۳۴ روز بازداشت خود در زندان اوین، ۱۲۰ روز را در سلول انفرادی بود. این فعال دانشجویی روز ۱۷ تیرماه گذشته با سپردن وثیقه از زندان آزاد شده بود.
بازداشت ۵ دانشجوی کرد
بنابر گزارشهای انتشار یافته در وبسایتهای خبری دانشجویی، روز پنجشنبه ۲۸ آبان، پنج دانشجوی کرد دانشگاه تهران نیز بازداشت شدهاند. بازداشت این عده در پی تجمعهای اعتراضی دانشجویان کرد دانشگاه تهران علیه اعدام "احسان فتاحیان" صورت گرفته است. احسان فتاحیان روز چهارشنبه ۲۰ آبان (۱۱ نوامبر) در زندان سنندج اعدام شد.
احسان فتاحیان متهم به "اقدام عليه امنيت ملی كشور از طريق عضويت در احزاب مسلح اپوزيسيون" بود که در دادگاه بدوی به ۱۰ سال زندان محکوم میشود، اما دادگاه تجدیدنظر با افزودن اتهام "محاربه"، این حكم را به اعدام تغییر میدهد. گفته میشود این اقدام دادگاه تجدیدنظر خلاف قانون بوده است. تلاشهای بینالمللی برای جلوگیری از اعدام این جوان به جایی نرسید. خانوادهی احسان فتاحیان گفتهاند، احسان با اینکه عضو یک سازمان در کردستان بود، اما هیچ اقدامی علیه دولت جمهوری اسلامی انجام نداده و هرگز مسلح نبوده است.
احمد اسماعیلی، آمانج رحیمی، سروه ویسی، لیلا محمدی و پخشان عزیزی ۵ دانشجوی کردی هستند که هنوز از محل بازداشت آنها خبری در دست نیست.
بازداشت در شهرستانها
همزمان با بازداشت گروهی از دانشجویان در تهران، در تبریز و شیراز نیز چند نفر بازداشت شدهاند. در تبریز دو فعال دانشجویی دانشگاه تبریز به نامهای رسول عالینژاد و بهروز فریدی شامگاه چهارشنبه ۲۷ آبان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. این دو دانشجو بعد از ظهر پنجشنبه در تماسی با خانواده از حضور خود در بازداشتگاه وزارت اطلاعات خبر دادهاند.
به گزارش فعالان حقوق بشر، این بازداشتها همزمان با حضور محمود احمدینژاد در تبریز صورت گرفت. در آستانهی سفر احمدینژاد به تبریز فشارها بر فعالان دانشجویی در تبریز افزایش یافته و چندین نفر بازداشت شدهاند که کماکان برخی از آنان همچنان در بازداشت به سر می برند.
در شیراز نیز دو دانشجوی دختر بازداشت شدهاند. به گزارش "خبرنامه امیرکبیر" ندا اسکندری، دانشجوی رشته علوم سیاسی، و خدیجه قهرمانی، دانشجوی رشته کشاورزی دانشگاه شیراز که به کمیته انضباطی دانشگاه برای پیگیری احکام صادر شده علیه خودشان مراجعه کرده بودند، توسط مامورین وزات اطلاعات بازداشت شدند.
ندا اسکندری و خدیجه قهرمانی توسط کمیته انضباطی دانشگاه شیراز به دو ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدهاند. از محل و وضعیت نگهداری این دو دانشجو اطلاعی در دست نیست.
هفتهی گذشته نیز دو تن از اعضای سازمان دانشآموختگان ایران (ادوار تحکیم) بازداشت شده بودند. سلمان سیما، عضو کمیته سیاسی سازمان دانشآموختگان و دانشجوی دانشگاه آزاد بود. او روز ۲۳ آبان ماه توسط نیروهای امنیتی که دم در خانه او در کمین بودند، بازداشت شد.
کوهزاد اسماعیلی، مسئول شعبه گیلان سازمان دانشآموختگان نیز روز ۲۵ آبان بازداشت شد. او اخیرا به قید وثیقه آزاد شده بود اما در دادگاه به ۴ ماه حبس محکوم شد. چندین عضو برجستهی سازمان دانشآموختگان ایران، از جمله دکتر احمد زیدآبادی، دبیرکل و عبدالله مومنی، سخنگوی آن در بازداشت بهسر میبرند. عبدالله مومنی اخیرا به ۸ سال زندان محکوم شده است.
«دستگاه قضایی با هرگونه اغتشاش جدید برخورد قاطع میکند»
دادستان کل کشور در مصاحبهای تلویزیونی با اشاره به ناآرامیهای پس از انتحابات ریاست جمهوری گفت: نظام جمهوری اسلامی از این به بعد با هر گونه اقدامی که موجب اختلال نظام شود بدون هیچ اغماضی برخورد میکند. محسنی اژهای در مورد احکام صادر شده برای متهمان حوادث پس از انتخابات گفت:«دستگاه قضایی از برخی از اتهامات چشمپوشی کرده است در حالیکه مردم خواستار اشد مجازات برای آنها بودند.» وی بدون اشاره به آمار متهمان گفت:«۹۰ نفر به طور کامل تبريه، ۸۱ نفر متهم و محکوم شدند که برای پنج نفر حکم اعدام و مابقی ۶ تا ۱۵ سال حکم زندان صادر شده است. »
پیامک، ابزاری تازه برای مقابله با اعتراضها در ایران
با نزدیک شدن ۱۶ آذر، مسئولان امور امنیتی ایران،از بیم تظاهرات اعتراضی دوباره مخالفان دولت،آغاز به ارسال پیامکهائی روی تلفنهای همراه کردهاند که هدف آنها برحذر داشتن مردم از حضور در اجتماعات است.
پیامک (اس ام اس) از روزهای آستانه انتخابات ۲۲ خرداد، در حیات سیاسی ایران جایگاهی ویژه یافته است. جوانان خواهان فضای باز سیاسی، که اغلب دارای تلفن همراه هستند، در هفتههای پیش از انتخابات، ضمن حضوری فعال در فضای مجازی اینترنت، با استفاده از پیامکها یکدیگر را از روند رویدادها، تجمعات، شعارها و مطالبات آگاه میکردند.
پیامک در انتخابات
۲۴ ساعت پیش از برگزاری انتخابات، دولت، ضمن ممنوع کردن تجمعات، شبکه پیامکها را قطع کرد. هدف از این کار آن بود که هواداران نامزدهای رقیب احمدینژاد نتوانند با یکدیگر ارتباط بر قرار کنند. موضوع قطع پیامکها را، چند روز بعد، شرکت مخابرات ایران رسما تایید کرد.
استفاده از پیامکها، دو سویه داشت. از یک سو مردم برای ایجاد ارتباط با یکدیگر از آن استفاده میکردند و از سوی دیگر، مراکزی در قدرت میکوشیدند با قطع پیامکها یا ارسال پیامکهای دروغین،ارتباطها را منحرف یا مختل کنند.
شب قبل از برگزاری انتخابات، پیامکهای بیشماری برای مردم فرستاده شد که از تعطیل برخی از حوزههای انتخاباتی خبر میداد. خطر سردرگمی علاقمندان به شرکت در انتخابات تا آنجا بالا گرفت که سرانجام کمیته صیانت از آرای ستاد میرحسین موسوی وارد میدان شد و با صدور اطلاعیههای پیاپی کوشید مردم را نسبت به دروغ بودن این پیامکها مطمئن کند.
ابزار جدید ارعاب
در ناآرامیهای پس از انتخابات نیز، شبکه پیامکها همیشه قطع میشد تا مردم نتوانند محل تجمع خود را به یکدیگر اطلاع بدهند. اکنون، سایت تابناک که به محسن رضائی نزدیک است، گزارش میدهد که ارسال پیامکهای منحرفکننده افکار عمومی بار دیگر آغاز شده است.
برپایه گزارش تابناک، ظرف یک هفته گذشته، تعداد بیشماری از مردم خوزستان پیامکهائی را دریافت کردهاند که به آنها هشدار میدهد از شرکت در تجمعات سیاسی بپرهیزند. این پیامکها متن یگانهای دارند که چنین است: «مخاطب مورد نظر! شما به دلیل حضور در تجمعات سیاسی پس از انتخابات شناسائی شدهاید و باید از ادامه این حضورها سر بزنید.»
تابناک مینویسد: «یک کارگر نانوائی که این پیامک برای او در یکی از شهرهای جنوبی استان خوزستان فرستاده شده، ه است: من سالها است به تهران نرفتهام و تعجب میکنم که این پیامک ناشناس که محتوای امنیتی دارد چرا برای من فرستاده شده است.»
ترس از ارتباطات
مسئولان جمهوری اسلامی گسترش ارتباطات اینترنتی و تلفنی میان مردم را خطری برای خود ارزیابی میکنند. روز سه شنبه (۱۰ نوامبر، ۱۹ آبان) روح الله حسینیان نماینده مجلس شورای اسلامی و مدافع سرسخت احمدینژاد در گفت و گو با روزنامه اعتماد فاش کرد که شورای امنیت ملی، وظایف نیروهای انتظامی و سپاه پاسداران را در زمینه کنترل ارتباطات مردم تدقیق کرده است.
حسینیان گفت:«شورای عالی امنیت ملی وظیفه کنترل ارتباطات اینترنتی را به نیروهای انتظامی و وظیفه نصب دکلهای ارسالکننده پارازیت بر روی شبکههای تلویزیونی را به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سپرده است.»
در روزهای اخیر، گروه بیشماری از وبلاگنویسان مقیم داخل و خارج از کشور اعلام کردهاند که وبلاگهای آنان فیلتر شده و قابل استفاده نیست.
احتمال گسترش خشونت در کردستان ایران
خبر اعدام قریبالوقوع سه فعال کرد پس از اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان، فضای کردستان را ناآرام کرده است. مسعود کردپور روزنامهنگار کرد میگوید اگر وضع به همین روال پیش رود، احتمال وقوع یک خشونت سراسری کم نخواهد بود.
پس از اجرای سریع حکم اعدام احسان فتاحیان در زندان سنندج، خبر رسید که شیرکو معارفی یک فعال کرد دیگر نیز برای اجرای حکم اعدام به قرنطینه زندان برده شده است. هماکنون دو نام دیگر حبیبالله لطیفی و زینب جلالیان نیز به لیست اعدامیهای استان کردستان اضافه شدهاند.
مسعود کردپور روزنامهنگار و فعال حقوق بشر میگوید فضای کردستان هم از سوی مردم و هم از سوی حکومت بسیار رادیکال شده است.
آقای کردپور گفته میشود که یک هیأت ویژه اجرای اعدام از تهران به کردستان فرستاده شده است. آیا این خبر صحت دارد؟
مسعود کردپور: البته لزومی ندارد که هیأتی برای اجرای اعدام از مرکز به کردستان بیاید یا به هر نقطهی دیگری اعزام شود. چون به هرحال دادگستریها و ادارهی اطلاعات در تمام مناطق استانهای کشور کاملاً مستقل هستند و معمولا احکامی که صادر میشود مراحل قضایی خودش را طی میکند و چون قوه قضاییه در مورد مسائل امنیتی براساس گفتهی بسیاری از وکلا که در پروندههای امنیتی و سیاسی دخالت دارند، استقلال آنچنانی ندارد، در نتیجه اینها اختیار کامل دارند که احکام اعدام یا هر حکمی که لازم باشد را صادر کنند. این احکامی هم که در این مناطق صادر شده، معمولاً مراحل قضایی خودش را طی کرده و در نتیجه به دیوان عالی کشور هم رفتهو اکثراً هم تأیید شده و آمادهی اجرا هستند. بعد از این که پروندهسازی شد یا پرونده در نهادهای امنیتی تکمیل شد، حکم صادر میشود، مراحل قانونیاش طی میشود و آمادهی اجرا میشود که اکثراً هم اجرا شده است.
در حال حاضر چند نفر در کردستان محکوم به اعدامهستند؟
آمارهای مختلفی وجود دارد. ولی حدود ۱۳ نفر الان در کردستان محکوم به اعدام هستند. با توجه به این که وضعیت امنیتی منطقه در
سه چهار سال گذشته تغییر کرده، مدیریتها تغییر کرده و فضا در کل رادیکالتر شده است یعنی هم مردم اعتراضاتشان بیشتر شده و هم احزاب و اپوزیسیون از نظر تبلیغات شبکههای بیشتری دارند، با توجه به ناکارآمدی که در زمینهی مدیریت منطقه و کشور بوجود آمده، فضا رادیکالتر شده و درنتیجه مسائل جنبهی امنیتی پیدا کرده یعنی از جنبهی سیاسی و اجتماعی بیرون آمده است. چون آقایان راه حلی دیگری غیر از این که برخورد امنیتی شود و زندانی کنند ندارند در نتیجه این احکام اعدام صادر میشود و بیشتر فعالیتها در واقع زیرزمینی شده است. حتی به افرادی مثل آقای دکتر عبدالله رمضانزاده که سخنگوی دولت بودند، و استاندار این منطقه و در چارچوب قانون و خود نظام جمهوری اسلامی فعالیت میکردند، اینطور برخورد میکنند. وقتی فضا برای اصلاحطلبان این جوری شود، یعنی قطبی شود و حتی افرادی که در چارچوب خود نظام جمهوری اسلامی هم میخواهند فعالیت کنند، نتوانند، دیگر وضعیت جوری میشود که تنها راه چاره زندان است.
از بین آن ۱۳ نفری که گفتید در حال حاضر در کردستان به اعدام محکوم شدهاند، سه نفرشان گویا خیلی اعدامشان قریبالوقوع است. آقای شیرکوه معارفی، حبیبالله لطیفی و خانم زینب جلالیان. آیا خبری از این سه زندانی محکوم به اعدام دارید؟
خبرهای متنوعی از داخل زندانها میآید که میخواهند حکمها را اجرا کنند. این خبرها به خانوادههایشان رسیده که آنها را بردهاند قرنطینهی زندان. من خودم وقتی زندان بودم، کسانی را میبردند قرنطینهی زندان و بعد هم برمیگرداندند و اعدامشان هم نکردند. این شوکی وارد میکند و زندانی احساس میکند که حکم میخواهد اجرا شود. اینها را هم چند دفعه به قرنطینهی زندان و انفرادی بردند یعنی میخواهند حکم را اجرا کنند. ولی عملاً تا الان فقط حکم احسان فتاحیان اجرا شده و ظاهراً شیرکوه معارفی را هم به زندان عمومی سقز برگرداندهاند و الان در بند عمومی است و وکیلشان هم اعلام کرده که حکم ایشان مشکلی ندارد و چند روز پیش هم با خانوادهاش ملاقات کرده.
گفته میشود که این اعدامها به ترور شماری از شخصیتهای مذهبی و حکومتی که اخیراً در سنندج و در یکی دو شهر دیگر کردستان اتفاق افتاد، مربوط است. آیا چنین چیزی به نظر شما میتواند صحت داشته باشد؟
هر عمل مجرمانهای که در منطقه یا در هرجایی اتفاق میافتد، قانون چارچوب کار را مشخص کرده است. اگر در این زمینه کسی متهم شده که این عمل را انجام داده که خب به دادگاه میرود، حکم میگیرد و بررسی میشود و لزومی ندارد که کسی به جای کسی دیگر یا حزبی به جای حزب دیگر در این قضیه مجازات شود. مسئولین قضایی و امنیتی استان خودشان اعلام کردند که این ترورهایی که صورت گرفته، افرادی بودند که مذهبی و اهل سنت و افراطیهای مذهبی و وهابیون بودند که این کار را انجام دادند. اگر قرار باشد کسی مجازات شود، باید همان کسانی مجازات شوند که این کار را انجام دادهاند، نه این که افراد دیگری مجازات شوند و یک حالت انتقامگیری پیدا کند و کسی بجای کسان دیگری مجازات شود. بنابراین من فکر نمیکنم اینها ربطی به همدیگر داشته باشد به آن صورت که افرادی آنجا ترور شدهاند و یک عدهی دیگری را اینجا اعدام کنند.
آقای کردپور الان بخصوص بعد از اعدام احسان فتاحیان و این خبرهایی که هست، جو عمومی کردستان چه طور است؟
میدانید که فضای اینجا همیشه رادیکال بوده، به دلیل محرومیتها و فقری که وجود دارد، بیسوادی خیلی زیاد است. در چنین مناطقی که این مشکلات هست، معمولاً جو احساسی بر مسائل حاکم است. اینجا حساسیت بیشتر است و خود حاکمیت هم برخورد افراطی بیشتری دارد انجام میدهد. اپوزیسیون حداقل بیست شبکهی تلویزیونی ماهوارهای کرد زبان دارد که برای مناطق مختلف کردستان ترکیه، ایران و عراق و سوریه برنامه پخش میکنند. افکارعمومی را عملا این شبکههای مختلف ماهوارهای دارند شکل میدهند و بخش بزرگی از این شبکهها هم تحت نظر اپوزیسیون اداره میشود. یعنی احزاب اپوزیسیون با وجود انشعابات زیادی هم که داشتهاند، این شبکهها را اداره میکنند و روی مسائل، خیلی حساسیت درست میشود. خود حاکمیت باید کاری کند که مسائل جنبهی این چنین امنیتی پیدا نکند. چون یکدفعه با توجه به وضعیتی که در تهران حاکم است و جنبش سبز و این مسائل، اینجا اگر این اعتراضات جنبهی عمومی و سراسری پیدا کند، احتمال دارد که به خشونت کشیده شود و شیرازهی امور ازهم پاشیده شود.
خانوادهها برخوردشان چه طور است، وقتی این خبرها میآید که مثلا یک نفر اعدام شده، آیا از فعالیتفرزندانشان جلوگیری میکنند، یا این که جریتر و رادیکالتر میشوند؟
الان فضا خیلی سیاسی شده. وقتی در تهران که مسائل سیاسی به آن صورت حاد نبود، کل خانواده میآیند مثلاً در سیزده آبان تظاهرات اعتراضی میکنند، در اینجا خیلی وضعیت رادیکالتر است. نمیشود جلوی جوانان را گرفت. وقتی بیکاری بسیار زیاد است، وقتی یک جوان میرود لیسانس هم میگیرد، ولی امیدی ندارد، آیندهای ندارد و بیکار میچرخد، دیگر مجبور میشود یا برود خارج، یا به احزاب اپوزیسیون بپیوندد. چون آنجا هم یک کمی آرمانگرایانه و احساسی برخورد میکنند و جوانها جذب میشوند که بروند اعتراض کنند و خانوادهها نمیتوانند جلویشان را بگیرند. من فکر میکنم اگر این سیاستهایی که تا الان ادامه داشته، ادامه داشته باشد، آخرش به جایی میرسد که خیلی بحران شدیدتری بوجود میآید، جتی شدیدتر از سال ۸۴ که به خاطر کشتن ’’شوانه سید قادری‘‘کردستان یکماه ناآرام بود و اعتراضاتی وجود داشت. من فکر میکنم اینبار اگر این قضایا اتفاق بیفتد، خیلی فضا رادیکالتر میشود. چون آن موقع اصلاحطلبها سرکار بودند، آقای خاتمی سرکار بود و فضا لطیفتر و نرمتر بود.
برای برخی از ناظران این نگرانی وجود دارد که یکبار دیگر فضای کردستان به سالهای ابتدایی انقلاب، سالهای ۵۸ و ۵۹ برگردد که سرکوب خیلی شدیدی در کردستان صورت گرفت. فکر میکنید ممکن است آن دوره دوباره تکرار شود؟
نه، من فکر نمیکنم. اصلاً امکانپذیر نیست که بتوان فضا را به ۳۰ سال پیش برگرداند. همه چیز تغییر کرده است. هم آدمها تغییر کردهاند، هم دنیا تغییر کرده است و هم احزاب تغییر کردهاند. حاکمیت الان خودش مثل آن موقع یکدست نیست. کسانی مثل موسوی و کروبی و خاتمی و حتی هاشمی رفسنجانی الان اپوزیسیون هستند و مخالف سیاستها و وضعیتی که در کشور وجود دارد. بنابراین چنین چیزی اصلاً امکانپذیر نیست که فضا به ۳۰ سال پیش برگردد و اگر بخواهند کسانی با این شیوها حکومت کنند و کشور را مدیریت و اداره کنند، مسلماً وضعیتمان را بجایی میرساند که خیلی بحرانیتر از وضعیت کنونی است و هم چیز را ازهم میپاشاند. به قول معروف نه از تاک، نشان میماند و نه از تاکنشان.
مصاحبهگر: میترا شجاعی
خبرگزارى فرانسه: آمريكا از صدور 5حكم اعدام براى دستگير شدگان قيام ابراز نگرانى كرد
دولت آمريكا نگرانى خود را از صدور حكم اعدام پنج تن از دستگيرشدگان قيام سراسرى توسط رژيم ايران ابراز كرد.
ايان كلى سخنگوى وزارتخارجه آمريكا گفت: ”ضرورى است رژيم ايران به حق ابراز عقيده صلحآميز مردم ايران احترام بگذارد“ . وى با اشاره به دادگاههاى نمايشى رژيم گفت: ”ما نسبت به روشى كه بعضى از اين دادگاهها اداره شدهاند، نگران بودهايم. ما همواره در مورد پيروى كردن رژيم ايران از يك روند قانونى شفاف نگران بودهايم و به درخواست از اين رژيم جهت داشتن يك روند قانونى و حقوقى شفاف ادامه مىدهيم“ .
خاطرنشان مىشود دادگسترى كل استان تهران درباره محاكمات نمايشى اعلام كرد تاکنون تعداد 89نفر ازمتهمان، محاکمه و براى 5نفر که متهم به وابستگى وعضويت در گروهکهاى ضدانقلاب، تروريستى و معاند بودهاند، مجازات اعدام و براى 81نفر از شش ماه تا 15سال حبس صادر كرده است.